Volgens het veelgehoorde adagium “Cash is king” is cash de zuurstof die uw bedrijf levend houdt. Want zonder centen betekent winst slechts weinig. Veel – op papier – winstgevende bedrijven hebben gefaald net omdat de hoeveelheid cash die binnenkomt, niet opgewassen is tegen het gedeelte cash dat buiten gaat. Bedrijven die niet aan degelijk cashmanagement doen, kunnen mogelijk niet of onvoldoende investeren om de competitie met andere bedrijven aan te gaan. Of ze moeten lenen en zo extra kosten maken om werkkapitaal voorhanden te hebben.

“Ondanks het feit dat cash de zuurstof van een bedrijf is – de brandstof die de motor doet draaien – zijn de meeste bedrijfsleiders niet of weinig bezig met hun cash flow”

Philip Campbell in Never Run Out of Cash

Ook wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat cashflowproblemen dikwijls oorzaak zijn van een faillissement. Dit onderzoek van Graydon leert ons dat 36% van de faillissementen veroorzaakt worden door onvoldoende kennis van zaken en niet minder dan 15% door financieringsproblemen.

Wat is cash flow?

Cash flow is het verschil tussen inkomende en uitgaande geldstromen van uw onderneming. Idealiter houdt u deze periodiek bij: per week, maand en per jaar.

Een positieve cash flow bereiken is hard werken. Een positieve cash flow behouden is dikwijls het resultaat van een goede strategie, geleid door een degelijke analyse en monitoring.

“40 procent van de faillissementen kan voorkomen worden”

Graydon

Waarom is cash flow nu zo belangrijk?

Winst en cash flow zijn niet hetzelfde. Wanneer we over cash spreken moeten we rekening houden met parameters zoals voorraden, debiteuren (facturen waarvan de betaling nog moet binnenkomen), crediteuren (facturen die wij nog moeten betalen), investeringen en schuldenlast. Winst is enkel omzet minus de kosten. Een factuur versturen naar een klant genereert omzet; die factuur ook innen genereert cash.

Een positieve cash flow is nodig om winst te kunnen (blijven) maken. U moet over voldoende cash beschikken om uw werknemers en leveranciers te betalen om uw goederen of diensten te kunnen bouwen of produceren. Die verkoop is verantwoordelijk voor de winst. Daarom is het zo belangrijk om uw bedrijf te enten op een positieve cash flow.

“Het is een te goed bewaard geheim dat weten of u winst gemaakt heeft niet hetzelfde is als weten wat er met uw cash gebeurd is”

Philip Campbell

Groeien

Een nieuw bedrijf starten of uw bedrijf laten groeien is doorgaans zeer cash-intensief. Zo zal de investering die vereist is om de start of groei te kunnen realiseren in de meeste gevallen voorafgaan aan de opbrengst (ROI) die geïntendeerd wordt. Denk maar aan het openen van een tweede vestiging of het instellen van een nieuwe productlijn. Maar ook aan het starten van een kledingzaak. Allen voorbeelden van kapitaalsintensieve projecten, waarvan de cash maar veel later op de rekening staat.

Veel bedrijfsleiders geloven dat groei de oplossing is voor cashflowproblemen, maar vergeten dat groei cash vereist. Zorg dat u plant voor groei en de bijhorende investeringsvereisten zodat u later niet voor verrassingen staat.

Uw cash flow onder controle krijgen

U stelt zich best volgende twee vragen om te weten of u de cash flow van uw onderneming onder controle heeft:

  1. Hoeveel cash is er vandaag voorhanden?
  2. Hoeveel cash wil ik binnen zes maanden ter beschikking hebben?

“Indien u geen antwoord kunt geven op deze vragen, bereid u dan voor op een onaangename, wilde rit”, zegt Campbell. U heeft in dat geval uw cash flow niet onder controle.

Een tip om betere controle te hebben is om uw cash flow resultaten elke maand bij te houden, zodat u weet of de gerealiseerde cash flow voldoet aan de vereisten van uw onderneming. Een volgende stap kan dan zijn om prognoses te maken die als leidraad van de strategie van uw onderneming kunnen dienen.

Heeft u zelf een vraag of een suggestie voor een blog post rond cash flow, aarzel dan niet om ons te contacteren.

Onder meer gebaseerd op: https://inc.com, “How to manage cash flow”. Cover foto door Garrhet Sampson op Unsplash.

Leave a Reply