Het was al snel duidelijk dat een leven als werknemer niets is voor mij. Nochtans valt er veel voor te zeggen: zekerheid, collega’s bij wie je steun vindt, een baas die je coacht, elke maand je loon en zo veel meer. 

Voor mij was het anders: ik wilde iets uit de grond stampen. Start from scratch en er een succes van maken. Het is niet bij één project gebleven. Van belegde broodjes aan bedrijven, een bistro, ontbijtservice aan zee over een netwerk van bakkers tot marketing en websites voor kleine ondernemingen. Met verdeeld succes, trouwens. Het loopt niet altijd zoals het idee zich in je hoofd vormt.

Ik ben iemand met veel ideeën. De realiteit is dat ik minder goed ben in de analyse erachter en nog minder in de afwerking ervan. Heel veel keien, soms een diamant maar meestal ruw. 

Sommige mensen hebben ongetwijfeld het talent en de energie om helemaal alleen iets uit de grond te stampen en er een succes van te maken. Diepe buiging hiervoor. Maar ik weet zeker dat de meeste mensen pas kunnen shinen samen met anderen. En zo voelde dat ook bij mij. 

Ik had nood aan complementaire skills om die ideeën te realiseren en ik voelde tevens de nood aan mentorship. Coaching. Iemand die me zei: kerel, heb je wel eens gedacht hoe je dat gaat betalen? Waarom hou je het niet simpel en doe je het [zus of zo]?

In plaats van op zoek te gaan naar een goede partner, handelde ik impulsief en overtuigde mijn moeder om mee te werken in de broodjeszaak. Een paar jaar later deed ik iets gelijkaardig en overhaalde ik mijn vriendin om (naast haar eigen schoonheidsinstituut) mee een ontbijtservice aan zee op te starten. 

Image based on photo by Austin Distel on Unsplash

(Pro tip: uw lief en uw moeder zijn niet altijd de juiste mensen om een zaak mee te starten.)

Om de leegte aan coaching op te vullen, sloot ik me aan bij Junior Chamber International, een wereldwijde organisatie van jonge ondernemende mensen. JCI was echt wel fun en ik heb er een massa ongelooflijk interessante mensen leren kennen. Op vlak van mentorship bleef ik hier echter wat op mijn honger zitten en dus zette ik mijn zoektocht verder.

Het gevoel om niet de juiste mensen te vinden, is frustrerend. Je leert dat niet iedereen dezelfde ambitie heeft of per se ondernemer wil worden.

Mijn initiatieven in de horeca zijn uiteindelijk allemaal stopgezet. Enerzijds omdat ik het uitvoerende echt niet graag deed, anderzijds omdat ik niet de juiste mensen gevonden heb om ideeën mee uit te werken en algemeen gebrek aan richting had.

Cashplannr is uiteindelijk veel langzamer ontstaan dan voorgaande plannen. Het idee om ook andere ondernemingen te helpen om niet te falen, zat al een tijdje in mijn hoofd. En ik wist één ding zeker: deze keer doe ik het niet alleen.

Ik klopte aan bij een oud collega – iemand waar ik naar opkeek en die al een startup opstartte. Zijn reactie na mijn pitch was redelijk lauw en hij gaf grif toe dat dit hem niet overtuigde om mee te doen, maar hij wou mij wel met raad bijstaan.

Al een stap vooruit toch. Voor de eerste keer een raad van advies.

Op zijn aanraden sloot ik me aan bij Bryo, een startersinitiatief  van Voka. Het hielp me om buiten te komen en deel te nemen aan inspirerende events. Tegelijk breidde ik mijn netwerk uit en leerde ik van anderen. Zo is het boeiend om van dichtbij te zien hoe andere starters omgaan met gelijkaardige valkuilen.

Ik had intussen besloten me vooral te focussen op de ontwikkeling van Cashplannr, maar ik deed nog half-time software consulting, to pay the bills.

Uiteindelijk kwam ik in contact met Birdhouse en bezocht een tweetal events over sales, marketing en funding. Ik sprak er met het team, pitchte tussen pot en pint mijn idee en uiteindelijk kon iemand me overhalen om mij in te schrijven voor hun accelerator

Een van de voorwaarden voor selectie (er zouden uiteindelijk meer dan 600 inschrijvingen zijn maar slechts plaats voor 10 startups) was een MVP (minimum viable product). Je moet met andere woorden al iets kunnen tonen. Ik had wel iets, maar het stelde niet veel voor en het verhaal zat ook redelijk scheef. De selectieprocedure houdt ook meerdere stappen in, dus het is een afvalrace.

Mijn verbazing was dus groot – en mijn vreugde compleet – toen ik te horen kreeg dat Cashplannr erbij was. Eindelijk mentorship, personal coaching, een netwerk van ervaren ondernemers die het groot zien, mensen die dromen willen jagen. 

Het komt met een prijs – je geeft een klein stukje van je onderneming weg – maar gedurende zes maanden ben ik, samen met negen andere startups van allerlei allooi, gecoacht, begeleid, gementord, en opgeleid. En dit is nog maar het begin. Hier een video van mijn ervaring.

Samen met de juiste mensen – mentoren, collega’s, coaches – heb ik in de voorbije maanden een stevige basis gelegd om met Cashplannr mijn doel te bereiken: een probleem oplossen waar veel ondernemers mee kampen.

En wat een partner betreft, dat is voorlopig nog  work in progress. En what the heck, misschien blijf ik wel alleen als zaakvoerder. Maar één ding is zeker: als je wil, vind je de juiste omgeving en dus de juiste mensen om jouw dromen als ondernemer waar te maken. 

Met dank aan Birdhouse voor de opportuniteit!

-Thomas

Leave a Reply