Waarom ondernemers zich moeten omringen met de juiste mensen

Het was al snel duidelijk dat een leven als werknemer niets is voor mij. Nochtans valt er veel voor te zeggen: zekerheid, collega’s bij wie je steun vindt, een baas die je coacht, elke maand je loon en zo veel meer. 

Voor mij was het anders: ik wilde iets uit de grond stampen. Start from scratch en er een succes van maken. Het is niet bij één project gebleven. Van belegde broodjes aan bedrijven, een bistro, ontbijtservice aan zee over een netwerk van bakkers tot marketing en websites voor kleine ondernemingen. Met verdeeld succes, trouwens. Het loopt niet altijd zoals het idee zich in je hoofd vormt.

Ik ben iemand met veel ideeën. De realiteit is dat ik minder goed ben in de analyse erachter en nog minder in de afwerking ervan. Heel veel keien, soms een diamant maar meestal ruw. 

Sommige mensen hebben ongetwijfeld het talent en de energie om helemaal alleen iets uit de grond te stampen en er een succes van te maken. Diepe buiging hiervoor. Maar ik weet zeker dat de meeste mensen pas kunnen shinen samen met anderen. En zo voelde dat ook bij mij. 

Ik had nood aan complementaire skills om die ideeën te realiseren en ik voelde tevens de nood aan mentorship. Coaching. Iemand die me zei: kerel, heb je wel eens gedacht hoe je dat gaat betalen? Waarom hou je het niet simpel en doe je het [zus of zo]?

In plaats van op zoek te gaan naar een goede partner, handelde ik impulsief en overtuigde mijn moeder om mee te werken in de broodjeszaak. Een paar jaar later deed ik iets gelijkaardig en overhaalde ik mijn vriendin om (naast haar eigen schoonheidsinstituut) mee een ontbijtservice aan zee op te starten. 

Image based on photo by Austin Distel on Unsplash

(Pro tip: uw lief en uw moeder zijn niet altijd de juiste mensen om een zaak mee te starten.)

Om de leegte aan coaching op te vullen, sloot ik me aan bij Junior Chamber International, een wereldwijde organisatie van jonge ondernemende mensen. JCI was echt wel fun en ik heb er een massa ongelooflijk interessante mensen leren kennen. Op vlak van mentorship bleef ik hier echter wat op mijn honger zitten en dus zette ik mijn zoektocht verder.

Het gevoel om niet de juiste mensen te vinden, is frustrerend. Je leert dat niet iedereen dezelfde ambitie heeft of per se ondernemer wil worden.

Mijn initiatieven in de horeca zijn uiteindelijk allemaal stopgezet. Enerzijds omdat ik het uitvoerende echt niet graag deed, anderzijds omdat ik niet de juiste mensen gevonden heb om ideeën mee uit te werken en algemeen gebrek aan richting had.

Cashplannr is uiteindelijk veel langzamer ontstaan dan voorgaande plannen. Het idee om ook andere ondernemingen te helpen om niet te falen, zat al een tijdje in mijn hoofd. En ik wist één ding zeker: deze keer doe ik het niet alleen.

Ik klopte aan bij een oud collega – iemand waar ik naar opkeek en die al een startup opstartte. Zijn reactie na mijn pitch was redelijk lauw en hij gaf grif toe dat dit hem niet overtuigde om mee te doen, maar hij wou mij wel met raad bijstaan.

Al een stap vooruit toch. Voor de eerste keer een raad van advies.

Op zijn aanraden sloot ik me aan bij Bryo, een startersinitiatief  van Voka. Het hielp me om buiten te komen en deel te nemen aan inspirerende events. Tegelijk breidde ik mijn netwerk uit en leerde ik van anderen. Zo is het boeiend om van dichtbij te zien hoe andere starters omgaan met gelijkaardige valkuilen.

Ik had intussen besloten me vooral te focussen op de ontwikkeling van Cashplannr, maar ik deed nog half-time software consulting, to pay the bills.

Uiteindelijk kwam ik in contact met Birdhouse en bezocht een tweetal events over sales, marketing en funding. Ik sprak er met het team, pitchte tussen pot en pint mijn idee en uiteindelijk kon iemand me overhalen om mij in te schrijven voor hun accelerator

Een van de voorwaarden voor selectie (er zouden uiteindelijk meer dan 600 inschrijvingen zijn maar slechts plaats voor 10 startups) was een MVP (minimum viable product). Je moet met andere woorden al iets kunnen tonen. Ik had wel iets, maar het stelde niet veel voor en het verhaal zat ook redelijk scheef. De selectieprocedure houdt ook meerdere stappen in, dus het is een afvalrace.

Mijn verbazing was dus groot – en mijn vreugde compleet – toen ik te horen kreeg dat Cashplannr erbij was. Eindelijk mentorship, personal coaching, een netwerk van ervaren ondernemers die het groot zien, mensen die dromen willen jagen. 

Het komt met een prijs – je geeft een klein stukje van je onderneming weg – maar gedurende zes maanden ben ik, samen met negen andere startups van allerlei allooi, gecoacht, begeleid, gementord, en opgeleid. En dit is nog maar het begin. Hier een video van mijn ervaring.

Samen met de juiste mensen – mentoren, collega’s, coaches – heb ik in de voorbije maanden een stevige basis gelegd om met Cashplannr mijn doel te bereiken: een probleem oplossen waar veel ondernemers mee kampen.

En wat een partner betreft, dat is voorlopig nog  work in progress. En what the heck, misschien blijf ik wel alleen als zaakvoerder. Maar één ding is zeker: als je wil, vind je de juiste omgeving en dus de juiste mensen om jouw dromen als ondernemer waar te maken. 

Met dank aan Birdhouse voor de opportuniteit!

-Thomas

Een nieuw recordaantal faillissementen voor de bouwsector: hoe aanpakken?

Onderzoek van onze stagiaire Justine wees uit dat, in tegenstelling tot de voornaamste andere bedrijfssectoren, de bouw- en de transportsector afstevenen op een recordaantal faillissementen. Dit trok onze aandacht; het aantal van 2019 is immers quasi even hoog dan dat van 2013, het annus horribilis van de vorige economische crisis.

Aantal faillissementen in België per sector (Bron: Statbel)

We vroegen ons af wat hiervoor de oorzaak zou kunnen zijn. Een telefoongesprek met Bouwunie wees uit dat te veel mensen in de bouw “te weinig kaas gegeten hebben van bedrijfsbeheer”. Onze contactpersoon voegde er nog aan toe dat een faillissement vaak het gevolg is van slecht beheer en een verkeerde (of geen) kostprijsberekening. “We zien veel starters in onze sector. Dit zijn meestal mensen die weten hoe de handen uit de mouwen te steken”. Nochtans betekent een bedrijf leiden meer dan de uitvoerende arbeid: het begrijpen van het financiële plaatje is minstens even belangrijk.

Bedrijfsbeheer niet langer verplicht

Tot en met 2017 was je verplicht een attest Basiskennis Bedrijfsbeheer voor te leggen alvorens je een bedrijf kon starten. De Vlaamse Regering heeft die verplichting echter afgeschaft met ingang van 1 september 2018. Te betreuren, vind ik. Zeker als je weet dat die verplichting nog niet zo heel lang geleden is ingevoerd: de overheid vereiste dat enkel mensen afgestudeerd na september 2000 de kennis moesten aantonen.

Zelf ben ik afgestudeerd in september 2000 en kon dus zomaar starten. Mooi meegenomen. Nochtans heb ik een klassieke opleiding genoten, wat wil zeggen dat ik in die zes jaar hoger onderwijs geen jota Economie gezien heb.

Je zou dit kunnen vergelijken met kapitein van een zeilboot worden wanneer je nog nooit zeillessen hebt gevolgd. Zo wist ik, zelfs niet van ver, wat een balans was en hoe btw precies werkte. Ik had enkel een gat in de lokale markt gespot en was vastberaden een succesvolle zaak uit de grond te stampen.

Ik weet nog dat ik regelmatig de feedback kreeg: met deze zaak heb je goud in je handen. Zo was bijna iedereen fan van onze hamburger. Regelmatig was de zaak volzet. Ik werkte keihard en om goed te zijn moest ik extra mensen aannemen, maar ik had geen centen over. 

Tijdens die zes en een half jaar heb ik mij nooit een loon uitbetaald. Mijn financiële situatie was lange tijd één grote hoop chaos. 

Toen ik startte met plannen, werden snel een aantal zaken duidelijk. Zo zag ik in dat we op bepaalde vlakken van ons aanbod veel te goedkoop waren. Ik zag in dat ik zelf meer geld uitgaf dan ik aankon. En ik begreep dat ik dringend moest ingrijpen. Het heeft maar een haar gescheeld, maar zo heb ik veel erger voorkomen. 

Je kan je de vraag stellen: adviseert je accountant je dan niet hierover? De realiteit is dat veel accountants hier geen tijd voor hebben, omdat ze te druk zijn met boeken. Het heeft bij mij even geduurd eer ik een voor mij geschikte accountant gevonden heb, iemand die me echt advies geeft. Dit kantoor moet niet enkel bezig zijn met boeken, want het meeste gebeurt automatisch dankzij Yuki. (Tip: kies een boekhoudkantoor dat met dergelijke moderne software werkt. Het bespaart jou én je boekhouder een pak tijd – en dus geld – uit. Bekijk ook onze integraties.)

Breng je kosten in kaart

Een gelijkaardig, veelvoorkomend voorbeeld in de bouwsector heeft te maken met het uurtarief voor geleverde prestaties. Voor de bepaling hiervan “kijkt men naar de concurrentie” en stelt dan hetzelfde tarief voor, of gaat nog lager. Vanuit commercieel oogpunt kan dit logisch lijken; financieel daarentegen houdt dit geen enkele steek en kan het ernstige gevolgen hebben.

Dé manier om je prijszetting te bepalen, is je kosten in kaart te brengen. Die zijn voor elk bedrijf anders. Denk maar aan de grootte van het personeelsbestand, het wagenpark, verzekeringen, opleidingen, infrastructuur, marketingbudget etc. Wanneer je die kosten kent en vergeleken hebt met de werken die je verwacht uit te voeren, kan je een uurtarief bepalen. Pas dan kan je denken aan commerciële factoren, zoals het vergelijken met concurrentie.

Conclusie

Het belangrijkste is dat je niet zomaar op je buikgevoel afgaat. Vraag hulp aan je accountant of gebruik de juiste tools om zicht te krijgen op je kosten. En zelfs al heb je geen attest bedrijfsbeheer nodig – neem het van mij aan, haal het toch. Of volg minstens de lessen. Een bedrijf leiden vergt financiële know-how. 

Als kapitein van een zeilboot wil je immers de wind vol in de zeilen.

— Thomas

Kasplanning

Het wat en waarom van cash flow

Volgens het veelgehoorde adagium “Cash is king” is cash de zuurstof die uw bedrijf levend houdt. Want zonder centen betekent winst slechts weinig. Veel – op papier – winstgevende bedrijven hebben gefaald net omdat de hoeveelheid cash die binnenkomt, niet opgewassen is tegen het gedeelte cash dat buiten gaat. Bedrijven die niet aan degelijk cashmanagement doen, kunnen mogelijk niet of onvoldoende investeren om de competitie met andere bedrijven aan te gaan. Of ze moeten lenen en zo extra kosten maken om werkkapitaal voorhanden te hebben.

“Ondanks het feit dat cash de zuurstof van een bedrijf is – de brandstof die de motor doet draaien – zijn de meeste bedrijfsleiders niet of weinig bezig met hun cash flow”

Philip Campbell in Never Run Out of Cash

Ook wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat cashflowproblemen dikwijls oorzaak zijn van een faillissement. Dit onderzoek van Graydon leert ons dat 36% van de faillissementen veroorzaakt worden door onvoldoende kennis van zaken en niet minder dan 15% door financieringsproblemen.

Wat is cash flow?

Cash flow is het verschil tussen inkomende en uitgaande geldstromen van uw onderneming. Idealiter houdt u deze periodiek bij: per week, maand en per jaar.

Een positieve cash flow bereiken is hard werken. Een positieve cash flow behouden is dikwijls het resultaat van een goede strategie, geleid door een degelijke analyse en monitoring.

“40 procent van de faillissementen kan voorkomen worden”

Graydon

Waarom is cash flow nu zo belangrijk?

Winst en cash flow zijn niet hetzelfde. Wanneer we over cash spreken moeten we rekening houden met parameters zoals voorraden, debiteuren (facturen waarvan de betaling nog moet binnenkomen), crediteuren (facturen die wij nog moeten betalen), investeringen en schuldenlast. Winst is enkel omzet minus de kosten. Een factuur versturen naar een klant genereert omzet; die factuur ook innen genereert cash.

Een positieve cash flow is nodig om winst te kunnen (blijven) maken. U moet over voldoende cash beschikken om uw werknemers en leveranciers te betalen om uw goederen of diensten te kunnen bouwen of produceren. Die verkoop is verantwoordelijk voor de winst. Daarom is het zo belangrijk om uw bedrijf te enten op een positieve cash flow.

“Het is een te goed bewaard geheim dat weten of u winst gemaakt heeft niet hetzelfde is als weten wat er met uw cash gebeurd is”

Philip Campbell

Groeien

Een nieuw bedrijf starten of uw bedrijf laten groeien is doorgaans zeer cash-intensief. Zo zal de investering die vereist is om de start of groei te kunnen realiseren in de meeste gevallen voorafgaan aan de opbrengst (ROI) die geïntendeerd wordt. Denk maar aan het openen van een tweede vestiging of het instellen van een nieuwe productlijn. Maar ook aan het starten van een kledingzaak. Allen voorbeelden van kapitaalsintensieve projecten, waarvan de cash maar veel later op de rekening staat.

Veel bedrijfsleiders geloven dat groei de oplossing is voor cashflowproblemen, maar vergeten dat groei cash vereist. Zorg dat u plant voor groei en de bijhorende investeringsvereisten zodat u later niet voor verrassingen staat.

Uw cash flow onder controle krijgen

U stelt zich best volgende twee vragen om te weten of u de cash flow van uw onderneming onder controle heeft:

  1. Hoeveel cash is er vandaag voorhanden?
  2. Hoeveel cash wil ik binnen zes maanden ter beschikking hebben?

“Indien u geen antwoord kunt geven op deze vragen, bereid u dan voor op een onaangename, wilde rit”, zegt Campbell. U heeft in dat geval uw cash flow niet onder controle.

Een tip om betere controle te hebben is om uw cash flow resultaten elke maand bij te houden, zodat u weet of de gerealiseerde cash flow voldoet aan de vereisten van uw onderneming. Een volgende stap kan dan zijn om prognoses te maken die als leidraad van de strategie van uw onderneming kunnen dienen.

Heeft u zelf een vraag of een suggestie voor een blog post rond cash flow, aarzel dan niet om ons te contacteren.

Onder meer gebaseerd op: https://inc.com, “How to manage cash flow”. Cover foto door Garrhet Sampson op Unsplash.